Tävlingsdags




Idag blir våran lilla princessa 6 månader och det tänkte jag fira med en tävling i sammarbete med Hipp Barnmat.

Vinsten är:

-Hippofant

-Ekologisk kanin

- HiPP-skedar

- 10 st smaskiga Eco Squeeze 6 mån – 5st ”Äpple, Persika, Blåbär & Hallon” samt  5st ”Äpple,Banan & Jordgubbar ”


Tävlingsuppgift:
Jag behöver förslag på bra picknick mat nu när det är så fint väder så vill man gärna vara ute, men med en 6åring en 4 åring och en 6 månaders bebis är det inte alltid så lätt med maten. Det blir mycket pastasallader och kall mat när vi är ute på utflykter, men vi vill ha lite variation. Ge mig förslag på praktisk, nyttig och god picknicmat. Skriv svaret i kommentarsfältet.

Tävlingen avslutas i slutet på Juli.

Kommentarer
Postat av: Kicki Kronborg

Äbleskiver, oslagbart för barn på utflykt!

Såhär ser de ut http://sondergaard.blogg.se/145487/entries/article/13800190/#



Säg till om du vill ha ett till svenska översatt recept. Och ja, du behöver en kul-lagg, brukar kunna hittas i skåne och finns i danmark åtminstonde.



2011-07-25 @ 10:55:50
Postat av: Phridan

Åhh ! Spännande tävling :)



1. Pannkaksrullar !!

Oslagbart, Stek pannkakor(köp färdiga om tiden är knapp)

Fyll med önskad sylt, eller varför inte med smör och socker och kanel? (passar perfekt istället för kaka!)



2. Spettmat!

Köttbullar, korv, ostbitar.

Alla är perfekt att hälla ut på en bricka, sen får man själv ta det man vill med tex. en tandpetare!



3. Thermosmat!

En thermos kan användas till sååå mycket mer än bara kaffe !

Koka vatten, häll o termosen, sen ner med tex. kokkorv!

När det är dags för lunch, så fiskar man upp korvarna ur termosen!

Soppa funkar också kanon i termos!!



4. Fruktsallad!

Skala, skiva och lägg ner i en bunke som är riktigt vattentät!

Fyll upp med vatten, gör att frukterna inte blir bruna.

Bananen tar du med hel, och skivar i när det är dags att äta, och du har hällt av vattnet :)



5. Dryck!

Alla måste dricka mycket för att orka med en heldag!

Arvid (min son) har 2 flaskor med sig när vi går ut.

en med vatten, en med saft.

Gärna med hans favoritfigurer på, för då dricker han bättre :)



Vänligen //

Frida Sjölander

[email protected]

2011-07-25 @ 12:18:35
URL: http://phridan.blogg.se/
Postat av: mathilda

Åh, jag har ett superbra och lätt matmuffinsrecept med skinka och ost, tar man bort saltet kan även den lille smaka,dom går hem hos alla mina tre 1,4 och 6 år :) Receptet är nu i en packlåda pga köksrenovering men ska leta rätt på det om du vill ha!



annars är pannkakor en favorit eller varm korv i en termos men det har du ju redan fått tips om!

2011-07-25 @ 12:25:32
URL: http://tildan.webblogg.se/
Postat av: Åsa

Min kille på 4 år älskar denna melonsallad när vi är på picknik. Den är perfekt och enkel att lägga ihop hemma och avnjuts lätt på vald plats :)



(1 kg vattenmelon, 200 g rökt skinka, 200 g fetaost, 2 gula lökar i knippe, ½ dl thai sweet chili sauce. Skär allt i bitar och blanda samman med chilisåsen. För en matigare sallad är strimlad vitkål jätte gott att ha i.)

2011-07-26 @ 11:31:43
Postat av: Carola L

Mitt tips är att steka tortillabröd med tacofärs/kyckilng och riven ost (lägg dem dubbla)- jag brukar ha lök och tacosås på mina, men inte på de mindre barnens.



Fruktsallad med melon, nektarin, äpple, vindruvor, annanas och jordgubbar till det yoghurt.



Till vintern/hösten brukar jag koka köttsoppa och ha med i mattermos tillsammans med matigare morotsmuffins.



Länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/paket-fran-hipp.html

2011-07-26 @ 13:11:51
URL: http://mammamuh.blogg.se/
Postat av: Anja

Pannkakor är en favorit, ska man vara borta ett par dagar är det helt suveränt att lägga dem i frysen o ha som kylklamp på dagen o sedan ätas.



Mackor gärna med kallt stkt ägg på.



varmkorv i termos är alltid populärt.



Pizzabullar



Engångsgrill o färdiga foliepaket med tex förkokt potatis, köttbullar/korv/kyckling, tomater, majs eller vad man gillar. En kall dag kan det vara gott med varm mat och alla får sina små/stora paket...

2011-07-26 @ 14:23:35
Postat av: Lisa

färskpotatissallad! koka potatisen, lite hackad rödlök, vinäger, olja, salt och peppar. älskas här av alla åldrar. till det kan man ha lite skivad rostbiff eller liknande.



babymozzarella brukar också vara en hit.

2011-07-26 @ 14:56:22
Postat av: Linnéa

Vi brukar ha med en engånsgrill, hamburgerbröd, kycklinghamburgare från ICA och ketchup. Perfekt. Uppskattat av barnen då det blir lite extra mysigt när man även grillar. Inte jättedyrt och man får inte massa skräp med sig hem. Eftersom du förmodligen har vagn med dig får allting plats under vagnen :)



Vi brukar bara ha med vanligt vatten att dricka och sen nå frukt till efterätt.



Svårare till din 6 månaders men antar att du tar med bebismat till bejbin :)

2011-07-27 @ 08:52:22
URL: http://jessamys.blogspot.com
Postat av: Jessica Sandahl

Något som är smidigt och barnsligt gott är att ha kalla hamburgare med bröd och goda grönsaker till. Något tillbehör som är gott att ta med sig är paprika och morotsstavar och någon god dipp.

2011-07-27 @ 09:29:28
Postat av: Maja

En paj är alltid god på picknick! Gör den klar kvällen innan när hjärtegrynen sover:-) värm strax innan avresa picknick, linda in i folie och placera i en liten kylväska. Kylväska går att använda både för att hålla varmt och kallt. Till den minsta är ju en termos med varmt vatten och välling el snabbgröts pulver att föredra... Termosvattnet funkar finfint till en varma koppen om man vill ha ngt med sig som kräver minimalt med jobb. En macka till det så är lunchen biff! ;-) Kalla drycker fylls tillsammans med isbitar i flaska så svalkar det gott även den hetaste sommardagen. Tjilevippen

2011-07-27 @ 22:57:52
Postat av: Emma-Lena

Jag brukar steka kyckling i små bitar och äta tillsammans med fetaost, gurka, sallad, tomat och ett kokt ägg. Nyttig god och enkel picknicksmat.

2011-07-28 @ 12:03:26
Postat av: Eleonor

Skickar några olika förslag som vår familj brukar ta med oss på en liten pickninck, hoppas något passar din lilla familj! Mvh Eleonor



Piroger

Ingredienser (4 portioner)

Deg

4 dl vetemjöl

175 g smör eller margarin

1 tsk salt

½ dl kallt vatten

Fyllning

½ rödlök

½ grön paprika

1 liten burk svarta bönor

1 liten morot

300-400 g nötfärs

rapsolja

salt

peppar

chilipeppar

Pensling

1 ägg

Tillagning

1.Degen: Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en smidig deg.

2.Lägg kallt i minst en timme.

3.Fyllning: Hacka rödlök och paprika fint.

4.Skala och riv moroten grovt.

5.Häll de svarta bönorna i en sil och spola av.

6.Bryn köttfärsen i en het stekpanna. Låt svalna lite.

7.Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda ordentligt. Smaka av med salt och pepparsorter.

8.Sätt ugnen på 200 grader.

9.Kavla ut degen i omgångar mellan ett dubbelvikt ark bakplåtspapper (mjöla eventuellt lite om degen är för klibbig).

10.Dela varje omgång i fyra trianglar och lägg 2 msk köttfärsröra på varje bit och vik ena halvan över den andra.

11.Nyp ihop dem ordentligt i kanterna.

12.Pensla pirogerna med uppvispat ägg

13.Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter.



Skinkrullar

Ingredienser (4 portioner)

4 mjuka tunnbröd

1 ½ dl creme fraiche

1 ½ msk dijonsenap

kokt skinka

Tillagning

1.Smöra tunnbrödet.

2.Blanda creme fraiche med senapen.

3.Bred krämen på brödet.

4.Lägg på skinkskivorna över brödet och rulla ihop.

5.Linda plastfilm runt och förvara kallt (frys gärna lätt).

6.Ta ut rullarna och skär i bitar före servering



Kycklingwraps

Ingredienser (4 portioner)

2 stora kycklingfiléer

smör

isbergssallad

8 marinerade soltorkade tomater

12 svarta oliver

8 stor blad färsk basilika

4 mjuka tunnbröd

1 burk crème fraîche tomat basilika

Tillagning

1.Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör.

2.Strimla isbergssalladen, basilikan och de soltorkade tomaterna. Halvera oliverna.

3.Lägg ut de mjuka tunnbröden och lägg isbergssallad på varje.

4.Blanda kycklingbitar, crème fraîche tomat basilika, färsk basilika, soltorkade tomater och oliver. Lägga blandningen ovanpå isbergssalladen.

5.Vik ihop wrapsen och slå eventuellt runt lite aluminiumfolie.



Hallonrutor (till efterätt)

Ingredienser (30 portioner)

200 g smör

6 dl strösocker

4 ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 dl hallon

1 påse mandelspån

Tillagning

1.Sätt ugnen på 175 grader.

2.Smält smöret och låt svalna.

3.Rör ihop smör, strösocker, ägg, mjöl och vaniljsocker.

4.Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten.

5.Strö över hallon och mandelspån.

6.Grädda mitt i ugnen 30 minuter.

7.Låt svalna och skär i rutor.

2011-07-31 @ 10:27:04
Postat av: Michael

Skickar dig några goda Picknick förslag! Passar väl bäst till vuxna och barnen på 4 o 6år. Min dotter vid 6mån åt välling, gröt o frukt så jag antar att du tar med något eget till den lilla!



Det första tipset är om ni ska grilla eller har med en engångsgrill! Alternativt om du gör dem hemma innan Picknicken och lindar in dem varma i folie!



Pinnbröd delux

Ingredienser (4 portioner)

4 dl vatten

25 g jäst

1 ½ tsk salt

½ tsk strösocker

1 l vetemjöl

Idéer till fyllning

ost skuren i stavar

mjukost och andra pålägg på tub

flytande honung

frysta smörstavar

sylt på flaska

skinkstavar

smala korvar

Tillagning

1.Värm vattnet till 37 grader. Lös upp jästen i vattnet. Lägg i saltet och sockret. Rör om.

2.Blanda mjölet och degvätskan. Arbeta till en fast och smidig deg.

3.Lägg degen i en stor gryta och förvara den i kylen med en handduk över. Degen kommer att jäsa. Hotar den att jäsa över kan du puffa till degen så att luften pyser ut. Ifall den står i kylen över natten blir den härligt seg och lätt att snurra runt pinnar. Sätt på ett lock spm sitter stadigt men som har lufthål och ta med hela grytan som den är på utflykten.

4.Väl ute i skogen, välj pinnar som är grova nog att göra hål som fyllningen ryms i. Fäst degen på toppen av pinnen och börja linda tätt, utan glipor. Dra i degen samtidigt som du lindar så den den inte blir så tjock, då gräddas brödet jämnare. Grilla över öppen eld eller 15-17 minuter i 180-graders ugn.



Piroger med Fetaost & Salami

Ingredienser (6 portioner)

Deg

5 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

75 g smör

2 dl mjölk

Fyllning

200 g salami

20 svarta oliver

400 g örtmarinerad fetaost i tärningar

1 krm svartpeppar

Tillagning

1.Sätt ugnen på 250 grader.

2.Deg: Blanda mjöl, bakpulver, salt i en matberedare. Tillsätt matfettet i mindre bitar.

3.Tillsätt mjölken och arbeta snabbt till en smidig deg.

4.Kavla ut till 12 rundlar ca 15 cm i diameter.

5.Fyllning: Skiva oliver och strimla salamin.

6.Låt oljan rinna av från osten.

7.Lägg salamistrimlor, oliver, fetaost och svartpeppar i en sträng på mitten av degen.

8.Nyp ihop varje degplatta och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.

9.Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.

10.Låt pirogerna svalna lite innan de serveras.



Kokosbrownies

Ingredienser (16 portioner)

100 g kakaopulver

250 g osaltat smör

500 g råsocker strö

4 vispade ägg

100 g vetemjöl med bakpulver

100 g kokosflingor

ev. florsocker att strö över

Tillagning

1.Sätt ugnen på 180 grader (160 grader om man har varmluft)

2.Klä en form 21x21 cm (eller motsvarande) med bakplåtspapper.

3.Blanda kakao, smör och råsocker i en stor tjockbottnad kastrull och sätt. Lät smälta försiktigt och rör om så det inte bränner vid.

4.När allt är blandat och smält ta bort från värmen och låt svalna lite.

5.Rör i det uppvispade ägget lite i taget, följt av mjöl och kokosflingor.

6.Häll smeten i formen och baka i 45 minuter mitt i ugnen. Kontrollera efter 30 minuter så inte ovansidan håller på att bli för bränd. Täck isfåll med bakplåtspapper eller aluminumfolie.

7.Låt svalna i formen och lyft därefter försiktigt ur den och skär i bitar och servera.

2011-07-31 @ 10:34:48
Postat av: Mats

Gör som tidigare tipsar och skickar dig några av vår familjs recepttips till uppkommande pickninck. Hoppas något ska passa!



Familjens favoritpaj (mycket barnvänlig)

Ingredienser (4 portioner)

en klick smör

2-3 dl kokta makaroner

7 körsbärstomater

5 ägg

1 krm salt

lite svartpeppar

1 dl små osttärningar av valfri sort

6 prinskorvar

Tillagning

1.Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform med smör eller flytande margarin.

2.Koka makaroner eller annan pasta, om du inte redan har rester.

3.Skålla tomaterna genom att koka upp lite vatten i en kastrull (eller använd pastans kokvatten). Skär ett nätt snitt genom skalet och runt hela tomaten. Lägg tomaterna i det kokande vattnet och ta upp dem efter 10 sekunder. Skala dem, lägg dem i ett durkslag och skölj under kallt vatten.

4.Vispa ihop ägg, salt, svartpeppar och osttärningar.

5.Bred ut makaronerna så att pajbotten täcks. Häll äggsmeten över makaronerna.

6.Dekorera med korvar, tomater och kanske annat du tycker passar. Ställ in i ugnen i c:a 20 minuter, kör de sista 3-4 minuterna med grillfunktion.



Kassler wraps

Ingredienser (4 portioner)

1 röd paprika

4 dl kokta röda linser

1 liten finhackad rödlök

2 dl creme fraiche

1 lite burk majs

1 tsk örtsalt

1 krm nymald svartpeppar

4-8 mjuka tortillas

100 g isbergssalladsblad

200 g kassler

Tillagning

1.Kärna ur och tärna paprikan fint.

2.Låt linserna rinna av och blanda sen med rödlök, majs, paprika och creme fraiche.

3.Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

4.Strimla kasslern.

5.Lägg ut tortillabröden och fördela salladsbladen på bröden. Klicka på linsröran.

6.Lägg ut kasslern på röran. Rulla ihop och forma till en wrap.

7.Linda in i aluminiumfolie och servera eller lägg ner i picknick-korgen.

2011-07-31 @ 10:40:36
Postat av: Birgit Mattsson

Som tidigare tipsare nämnt är det pannkakor, pizzabullar, fruktsallad och varmkorv i termos som brukar packas ner men en annan familjefavorit är:



Matmuffins (vilka barn vill inte ha en varm god muffins)

Gör såhär: (6st)



Vispa ihop ägg och socker.



Blanda sedan i de övriga ingredienserna lite i taget.



Jag valde att fylla muffins formarna med den färdiga smeten och efter det trycka i några skink- och tomatbitar i varje muffins innan dom åker in i ugnen. Men det går lika bra att blanda ner dessa ingredienser i smeten eller andra ingredienser man gillar.



Fyll muffinsformarna, ca 2 / 3 av formen. Använd gärna en muffinsplåt för bästa effekt.



Strö över lite peppar eller annan krydda du tycker om över muffinsen innan gräddningen.



Gräddas sedan i ugnen i ca 15minuter i 175 grader



Pizzasnurror, ca 20-22 stycken.



1 sats pizzadeg (egengjord, från mix eller färsk från kyldisken)

3 msk tomatpuré

1 pkt bacon (140g)

1 rödlök

3 tomater

2½ dl riven ost

½ dl färska örter, t.ex. basilika och oregano (den frysta blandningen med italienska örter funkar oxå)

1 ägg till pensling

torkad oregano



Gör pizzadegen. Kavla ut på mjölat bord till en rektangel ca 25x40cm. Bred ut tomatpuré och klipp över bacon. Finhacka löken och tärna tomaterna. Fördela detta på degen. Strö över ost och örter. Rulla ihop som en rulltårta från långsidan. Skär ca 1½ cm breda skivor och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper. Pensla med ägg och strö över oregano. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.



Inbakad Wienerkorv

Ingredienser

1½ dl mjölk

25 g jäst

½ tsk salt

2 msk olivolja

1 msk sirap

7 dl vetemjöl



8 tsk bostongurka

8 tsk senap

8 tsk ketchup



Blanda till bröddegen, dela degen ca 8 delar och kavla ut dessa till ’plattor’ stora nog att täcka korvlängden med invikning.



Bred en tesked bostongurka, en sträng senap, en sträng ketchup och en stor matsked rostad lök längs med degplattans ena sida. Lägg på wienerkorven ovan fyllningen. Vik in kortsidorna att täcka ändarna på korven, rulla in korven i degen och lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper att jäsa omkring 30 minuter. Grädda i ugn på 200° i omkring 15 minuter tills korvbröden fått fin färg och är genombakta.



Servera varma, gärna med kall chokladmjölk som Pucko á lá Sibyllakiosken!



Variera med att byta 1 dl vetemjöl mot exvis 1 dl grahamsmjöl.



Variera med att byta smakfyllningarna till dina favoriter.



Packa med till picknicken

2011-07-31 @ 10:51:25
Postat av: Maritha

En termos med kokt korv i spad och korvbröd, så enkelt men ändå smidigt att ta med.

Hade jag alltid när barnen var små. Pizzabullar var också en favorit.

2011-08-01 @ 00:13:43
Postat av: Anna Mclaren

Vi har med oss lite olika saker men bla korvbollar, avokado med någon fyllning (beror på vad barnen gillar, hos oss blir det keso och gräslök - inte uppskuren så klart utan det gör man på plats), frukt, kalla kycklingspett med cocktailtomater och gurka, pannkakor med sylt eller socker...eller naturella. Till minstingen har vi en napp med "hål" i. Där kan man stoppa frukt eller grönsaker och barnet kan suga i sig utan att man behöver oroa sig över att det sätter i halsen. Kommer inte ihåg namnet nu, men det är klart mitt favorit "verktyg" för dottern. När det gäller frukt så är vattenmelon en stor favorit! Till korvbollarna (eller de gånger det blir grillkorv) så har vi en termos så att maten håller sig varm!



Har inte så mycket tid för att baka och stå i just nu, så det blir enkla maträtter. Annars får vi picknicka på altanen (vilket i för sig också är kul!) :)

2011-08-01 @ 19:27:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0